Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ne mor copiii de cancer

ro

28 Mar, 2010 14:41 7809 Marime text

copii_cancer.jpgO realitate cutremuratoare

Romania are cea mai mare rata a mortalitatii * Daca, in tarile dezvoltate, 80% au sanse sa supravietuiasca, la noi acest procent se situeaza intre 30 si 60% * In prezent nu exista o statistica exacta, dar in mod cert peste 10.000 de copii sunt internati cu aceasta boala * Tratamentul este ingreunat din lipsa medicamentelor

O statistica realizata de Comisia Europene arata ca, an de an, peste trei milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Romania continua sa ocupe un loc fruntas in ceea ce priveste aceasta problema, numarul bolnavilor de cancer crescand intr-un mod alarmant. Peste 500.000 de oameni sufera in prezent de aceasta boala. Grav este ca din ce in ce mai multi copii din Romania sunt diagnosticati cu teribila maladie, iar sansele de supravietuire ale acestora sunt printre cele mai mici din Europa.

In intreaga lume, anual, 200.000 de copii sunt diagnosticati cu cancer, iar 250 mor in fiecare zi tocmai din aceasta cauza. In prezent, in Romania nu exista o statistica foarte exacta referitoare la numarul copiilor bolnavi de cancer. Potrivit ultimelor date de la Centrul National de Calcul si Statistica Sanitara (CNCSS), in momentul de fata, aproximativ 10.000 de copii sunt internati in institutii de specialitate. Cu toate acestea, numarul celor care au fost diagnosticati cu cancer este mult mare, an de an fiind depistate circa 500 de noi cazuri. De asemenea, conform statisticilor, cancerul reprezinta cea de-a doua cauza de deces la copiii cu varste intre patru si 15 ani, iar cele mai intalnite forme ale acestei boli sunt leucemiile si limfoamele, tumorile cerebrale, tumorile rinichiului, neuroblastoamele si retinoblastoamele.

Cele mai mici sanse de supravietuire

Si mai grav este ca pasii facuti de tara noastra in tratarea copiilor bolnavi de cancer sunt extrem de mici. Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste posibilitatile de diagnostic si tratament. Potrivit informatiilor existente in momentul de fata, in tarile dezvoltate ale lumii rata de supravieturile se situeaza in jurul a 80%. In Romania, aceasta este insa mult mai mica. Mai exact, intre 30% si 60%. Medicii sustin ca diferenta dintre Romania si tarile dezvoltate este atat de mare intrucat diagnosticarea se realizeaza in stadii avansate ale bolii, astfel ca tratamentul nu mai poate avea efectele scontate. Totodata, o alta cauza este reprezentata de lipsa personalului medical specializat in oncologie pediatrica.

copil_cancer_.jpgMedicamentele nu se gasesc

Presedintele Asociatiei PAVEL, organizatie care are drept scop imbunatatirea vietii tinerilor bolnavi de cancer, sustine ca una dintre cele mai mari probleme este lipsa medicamentatiei necesare. "Mai multe medicamente care intra in protocolul de tratament pentru copiii cu cancer nu se mai gasesc in tara. Ele existau odata pe piata, insa acum nu se mai gasesc. Parintii cumpara aceste medicamente din alte tari ale Uniunii Europene, la preturi foarte mari. Le putem gasi pe pietele din Ungaria, Austria sau alte tari din Europa.
Fara ele copiii nu pot fi tratati corect, iar astfel, sansa lor de supravietuire scade dramatic. Cele mai multe cazuri sunt sociale, astfel incat tratamentul copiilor bolnavi de cancer este aproape imposibil de realizat. Culmea este ca aceste medicamente nu sunt foarte scumpe. Tocmai de aceea, nu reprezinta un interes comercial pentru distribuitori. Ei nu considera livrarea unor asemenea medicamente o afacere", declara Olga Cridland, presedinte Asociatia PAVEL.

Sursa: agentia.org

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihai 12 Nov, 2010 13:01 antonescu,antonescu, antonescu ,
  • ROMANA 29 Mar, 2010 11:41 ...IAR GUVERNANTII ACESTEI TARI NU STIU CUM SA-SI INDESTULEZE MAI BINE GURILE LOR INFOMETATE !!!! RUSIENE !!!AU ADUS INTR-UN STADIU JALNIC SI DEPLORABIL INTREG SISTEMUL DE SANATATE !!!RUSINE !!!SA SUFERE TOTI PENTRU PACATELE FACUTE ACESTUI POPOR !!!