Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au reaparut firmele de tip Caritas

ro

09 Jul, 2010 17:57 1911 Marime text

caritas1.jpgFirmele care propun o imbogatire rapida sau credite deosebit de avantajoase s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie * Numarul naivilor este foarte mare, atrasi fiind de metode care de care mai ingenioase * Nu mai este la moda piramida simpla de tip Caritas sau FNI * Acum ambalajul este mult mai evoluat si "fura" clientul * Multe firme-fantoma actioneaza pe Internet, fara contracte, dar iau banii sub masca unor profituri sigure si rapide

Ca in orice moment de criza economica si de saracire a populatiei si de aceasta data creste numarul escrocilor. Cei care vor sa obtina bani usor, prin firme-fantoma, persoane care se prezinta ca onorabile, reprezentanti ai unor societati-beton din stainatate. Un prim val a fost cel din turism, unde firme de apartament cu maximum cinci angajati au promis sejururi "de vis" in Grecia, Turcia si Bulgaria la preturi foarte atractive. Conditii care au atras destui naivi. Apoi, firmele au disparut cu banii (de multe ori, milioane de euro) chiar cand trebuia sa-si onoreze comenzile. Acum, patronii acestora sunt cautati de politie.

La fel s-a intamplat in nenumarate cazuri cu firme de investitii imobiliare, care prezentau clientilor blocuri in constructie care, de multe ori, nici nu le apartineau. Obtineau banii de avans pe locuinte si apoi dispareau fara urma. Toate aceste firmulite de care vorbeam puneau escrocheria la punct. Aveau site-uri de internet pline de clienti si de comenzi, isi faceau cateva reclame pe la TV dupa care nu aveau de asteptat decat sa curga naivii.

Alte firme care acum sunt cercetate de parchet sunt cele care propuneau romanilor mijloace rapide de imbogatire "fara sa faci nimic". Un soi de Caritasuri. La acestea apareau in calitate de presedinti persoane cu domiciliul in strainatate, cu firme off-shore care propovaduiau calea succesului rapid. Metoda e cea arhicunoscuta - cea piramidala. La inceput atrageau 2-300 de parsoane in asa numite conferinte de documentare. Inscrierea e de 500-700 de euro. Dupa care fiecare inscris trebuia doar sa aduca alti 2-3 care sa plateasca. Cel care ii aducea crestea in piramida si, cel putin scriptic, isi recupera banii investiti, apoi banii de la o persoana, sau doua dintre cele aduse, cea de-a doua sau a treia ramanand in contul firmei. Cu cat mai multe persoane momite in piramida, cu atat mai multi bani. Bani care ar fi trebuit sa se dezvolte in progresie geometrica. Nimeni nu se intreba insa unde se va bloca piramida. Unele firme piramidale dadeau clientilor inapoi suma initiala dupa ce aduceau cele 2-3 persoane din regulament. Altele puneau sumele "in cont" in asa numite carduri "de aur", "de argint", sau "de platina". Cum ar zice romanul, clientii "aveau de luat". Numai ca in momentul cand proprietarii isi dadeau seama ca piramida sta sa se prabuseasca, dupa ce atrasesera mii de clienti, dispareau cu toti banii.

Un astfel de nou Caritas aparut pe piata este si "ForexForYou" (4x4U), care isi atrage clientii prin Internet. Proprietarul este un cetatean "onorabil" din Olanda, Gerald Lammers. Senatorul PDL Iulian Urban, care are un site de protectie a cetatenilor, a izbutit sa ia urma lui Lammers si a descoperit ca acesta, inainte de Caritas, se ocupa cu afacerile cu oua si era doar intermediar, cu o firma fara niciun angajat. Daca intram mai in amanuntul acestui Caritas, si patrundem in tainele site-ului 4x4U aflam ca Lammers spune romanilor că daca participă la „schema de investiţii" propusă de 4x4U cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de dolari, câştigul creşte la 42%, iar randamentul unei investiţii de peste 5.000 de dolari este de 52%. Si ca tacamul sa fie complet toate tranzacţiile se desfăşoară online şi nu există niciun contact direct şi niciun contract semnat cu Lammers. Banii intra insa in contul acestuia si al firmei sale fantoma. Interesant e ca la un moment dat, Lammers afirma intr-o sectiune a portalului, dar nu foarte vizibila, ca nu exista nicio garantie a banilor castigati si a celor investiti, dar romanii pot sta linistiti "pentru ca acest lucru nu s-a intamplat".

Din investigatiile AIM si celebra firma Delphin, tot de tip piramidal, care facea "furori" prin 2006-2007 isi propune sa reapara pe piata romaneasca, dar de data asta sub o alta denumire. Dar fimele de tip piramidal pot sa apara oriunde nu te astepti. E cunoscut cazul societatii din Miercurea Ciuc, din 2008, care se baza pe autoturisme si pe inscrierea acestora intr-un astfel de circuit piramidal cu "numai 1000 de euro". Mai multi romani si-au pierdut atunci masinile iar firma din Ungaria a disparut fara urma.

Foarte ingenioasa este metoda firmei Metropolis House Trading din SUA, care propune romanilor recuperarea preturilor de la case la valoarea dinaintea prabusirii pietei imobiliare. Afacerea se face tot prin intermediul Internetului. Reporterii Agentiei de Investigatii Media au "dorit sa investeasca o casa" prin sistemul Metropolis. Au luat legatura cu firma prin e-mail. Metoda e urmatoarea: persoana detine o casa a carei valoare era in 2008 in jur de 100.000 de euro. Valoarea actuala e de 60.000 de euro. Clientul isi inscrie casa in Metropolis contra unei taxe de 2-3000 de euro, functie de valoarea imobilului. Dupa care trebuie sa caute alti clienti care sa-si inscrie imobilele in sistem. Si astfel cresc in piramida. La un moment dat, chipurile, reusesc sa obtina cei 40.000 de euro diferenta. Cei de la Metropolis sustin ca dau acesti bani, dar din care scad "un comision imobiliar de 10%". Ceea ce, pentru naivi, pare foarte corect.

De altfel sistemul pare "onorabil", i se trimite clientului, dupa ce achita taxa Pay-pal un contract pro-forma, cu o firma din Delaware, dar fara niciun control asupra banilor virati prin Internet. Daca vi se pare ca numarul clientilor, al naivilor, nu este mare, ca solutia pare incredibila, va spunem ca din informatiile culese de AIM sunt peste 2000 de romani care pana acum au apelat la sistem. De altfel, un cititor de al nostru ne-a dat si pontul, acesta dorind sa-si recupereze prin mecanism o parte din banii pe care-i datoreaza la banca dupa ce si-a gajat casa. Metropolis propune pe langa sistemul piramidal "de recuperare rapida a pierderilor din imobiliare" si un sistem "de anunturi" prin care, se zice, "foarte multi clienti au reusit sa-si vanda casele la valori foarte bune, dar numai in circuitul inchis al Metropolis". Cu alte cuvinte, bagi banii de inscriere, cateva mii de euro, ca sa dai niste anunturi imobiliare unor "cumparatori" la fel de faliti ca si tine. Dar uite ca teapa tine.

Un alt sistem practicat este asa-zisa ROATA. Adica mai multi clienti, in general cateva mii, depun lunar sume cuprinse intre 200-300 de euro. La un moment dat, promite organizatorul, dupa un an, clientului ii vine randul sa ridice o suma dubla, sau tripla fata de cea depusa, dupa care in urmatorii ani plateste datoria. Firma obtinand un comision de 8-10%. De pilda clientul are de imprumutat 10.000 de euro. Plateste un an de zile cate 300 de euro pe luna acumuland 3.600 de euro, dupa care are dreptul sa ceara o suma tripla, adica 10.800. Firma retine un comision de 800 de euro. Asa au aparut firmele "Credit Rapid Plus" srl si "ProfitCurier Credit", ultima cu un domeniu de activitate on-line.

O alta firma care a fost considerata oarecum piramidala, in sensul ca avea o taxa de inscriere este "LandMark Forum", cu capital extern. Cientii acesteia au acuzat ca pe langa banii dati, aveau parte de "o veritabila spalare de creiere", mascata sub forma unor cursuri prin care, chipurile, erau invatati cum sa faca bani rapid si usor. Ca si cum este suficient sa-ti doresti doar lucrul asta, sa gandesti pozitiv si peste noapte te imbogatesti. O asa-zisa Fundatie pentru dezvoltare si autocunoastere. Pentru o mai buna cunoastere a acestei firme puteti accesa aici. Iar pentru ce se ascunde in spatele Landmark Forum puteti citi aici si aici. LandMark Forum a fost acuzata ca are radacini in Scientologie si ca este dependenta de curentul New Age.

Mihail Fagarasanu

Sursa: Agentia.org

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii