Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CARTEA ZILEI Angus Roxburgh, Vladimir Putin – Un țar în căutarea unui nou imperiu

ro

27 Dec, 2014 08:55 5190 Marime text
 


  Revin cu prezentarea unei alte cărți despre Vladimir Putin fără a insista totuși cu acest personaj controversat și carismatic în același timp, care intrigă contemporanii. Cartea de astăzi mi se pare interesantă pentru un alt motiv și anume unicitatea lui Putin conform afirmațiilor autorului cărții de prezentate de către noi astăzi. Liderul național al Rusiei, așa cum îl numește Roxburgh,  nu seamănă cu nici un alt președinte sau lider al lumii. După un debut timid și stângaci Putin devine un lider autoritar, fără inhibiții și un narcisist afirmă autorul. Noul Țar nu ratează nici o ocazie pentru a-și etala forța fizică în ședințele foto sau în fața camerelor de filmat. Tot mai multe ipostaze în care se lasă filmat ori fotografiat demonstreză narcisismul său. Putin campion la judo, Putin la comanda unui avion de luptă, Putin expediționarul și iubitorul de animale , Putin cel care se lasă fotografiat la bustul gol în Siberia sau este filmat în timp ce înoată într-un râu cu apa rece ca gheața tot în Siberia.  Același  Putin  ne este prezentat în timp ce stinge incendii devastatoare, conduce snowmobile, motociclete sau mașini de Formula 1 !

  Ideea de a scrie această carte a venit în momentul în care autorul a fost consultant șef pentru documentarul în patru părți intitulat Putin, Rusia și Occidentul realizat de casa de producție Brook Lapping. În această calitate a adunat sute de ore de interviuri luate unor oficialități de rang înalt din Rusia, SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Georgia. Sunt interviuri inedite care crează o nouă imagine asupra evenimentelor și a realităților Rusiei de astăzi.

    Putin este cuternitor dar poate fi și grosolan, în funcție de situație sau de interlocutor, susține Roxburgh. Este un lider care a condus Rusia cu mână forte. De multe ori își admonestează miniștrii în public creând o atmosferă intimidantă printre subalterni care se tem să îl contrazică. Putin a creat un mecanism de tip piramidal în sistem ierarhizat numit verticala puterii care inspiră teamă și înăbușă orice altă inițiativă.
    Sub conducerea lui Putin statul rus a devenit tot mai autoritar care nu ție seamă de drepturile propriilor cetățeni, un stat în care șeful comisiei electorale centrale se ghidează după ceea ce spune V. Putin.  Roxburgh susține că statul rus este spațiul politic în care decizii importante sunt luate între doi trei oameni fără ca poporul să fie consultat în vreun fel.

  Potrivit lui Angus Roxburgh, fost consilier la Kremlin, Occidentul a subestimat situația geopolitică, crezând că ar putea să-şi consolideze propria strategie de securitate în detrimentul Rusiei, deoarece a inspirat Moscovei sentimentul de pericol și amenințare. Putin a vrut ca Rusia să fie considerată un  pion  important în arena marilor puteri în calitate de aliat. Putin a considerat că opiniile ruse merită luate în considerare, aşa cum a crezut că se întâmplă după ce fostul preşedinte american George W. Bush i-a acceptat ajutorul în susținerea efortului de război împotriva terorismului.
  Putin nu s-a comportat așa de la începutul primului mandat de președinte, susține autorul. La începutul anilor  2000  mulți  lideri occidentali considerau că abordarea politicii promovate de Putin era de bun augur și încercau să ajungă la un consens cu liderul rus. Progresiv, însă,    Putin a devenit dinc e în ce mai autoritar, sfidând Occidentul ceea ce a dus la escaladarea neâncrederii reciproce.      

   Teama crescândă, în raportul cu puterile occidentale, a lui Putin are mai multe cauze, potrivit lui Roxburgh. Printre ele putem aminti una importantă și anume teama de a fi îndepărtat de la putere în urma unei revoluţii așa cum s-a întâmplat în alte sisteme autoritare și dictatoriale. Potrivit logicii lui Vladimir Putin, revoluția din Ucraina a fost susţinută de Occident. Putin a fost convins încă din 2004 la momentul în care se desfășura Revoluţia Portocalie, când candidatul prorus Viktor Ianukovici a fost nevoit să accepte înfrângerea în faţa prooccidentalului Viktor Iuşcenko. Această înfrângere a influenței ruse din Ucraina a fost urmată de protestele din Moscova de la sfârşitul lui 2011, cele mai ample din 1990 și până acum. Liderul rus crede că a fost pus în scenă un plan de „distrugere a Rusiei”, potrivit cuvintelor unuia dintre consilierii săi. Astfel, Putin consideră că ar fi următorul pe lista preşedinţilor eliminaţi de Occident.  O altă temere ar fi legată de securitatea strategică a Rusiei.

       În altă ordine de idei Putin s-a simţit exclus, umilit și subestimat, atunci când SUA au construit un nou scut antirachetă, iar NATO şi-a extins influenţa asupra Europei de Est în fostele state pe care le domina URSS. Liderul rus o fost ofensat de aceste schimbări alte atitudinii Occidentului deși fuseseră date asigurări că aceste măsuri de securitate nu aveau să fie puse în aplicare. În cele din urmă, promisiunea NATO din 2008, potrivit căreia Ucrainei îi va fi permis să se alăture alianţei, a fost lovitura finală pentru Putin. Orientarea Ucrainei spre Vest ar duce, în viziunea lui Putin, inevitabil spre integrarea în NATO, izolarea Rusiei, ameninţarea graniţelor sale şi pierderea unei baze navale în mâinile inamicilor.

      Autorul cărții prezentate, Angus Roxburgh, și-a petrecut o bună parte a vieții sale în URSS și apoi în Federația Rusă, a studiat și a predat limba rusă, a fost translator la Moscova pentru serviciul monitorizare al BBC, a fost corespondent la Moscova pentru Sunday Times. În calitate de corespondent al publicației amintite, Roxburgh a fost expulzat din Moscova de către șefii lui Putin, care era spion la Dresda în acea perioadă. Acțiunea constituise un răspuns din partea autorităților comuniste la acțiunea expulzării tuturor spionilor sovietici de către Margaret Thatcher. Ca o ironie a destinului, Roxburgh devine consilier al lui Putin după anul 2000 și consultant pe relații publice la Kremlin. Postul obliga pe titular să meargă periodic la Moscova deoarece biroul acestuia avea sediul la Bruxelles. În această calitate a avut acces la o mare cantitate de informații de primă mână și a putut intervieva, după cum veți observa în carte, un număr important de oficiali și experți în problematica rusă. O carte bună aș spune eu care va mai clarifica câteva idei ce fundamentează mitul Putin. Lectură plăcută!

Sursa foto: Editura Litera
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii