Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tucan "Pe aici nu se trece!"

ro

12 Feb, 2008 00:00 795 Marime text

Liberalul Jean-Paul Tucan, care ocupa temporar postul de director al DRDP Constanta, a incalcat flagrant prevederile Constitutiei privind libertatea de exprimare si dreptul la informatie, interzicand accesul jurnalistilor la o conferinta de presa

Reporterii ZIUA de Constanta s-au lovit vineri, 8 februarie, de un abuz de putere, din partea conducerii unei institutii publice. Este vorba despre directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP), Jean-Paul Tucan, care le-a interzis acestora accesul in sediul institutiei pe care o conduce, unde se desfasura o conferinta de presa, organizata in colaborare cu Primaria si Politia Rutiera Constanta si Primaria orasului Ovidiu. Este pentru prima data, dupa decembrie 1989, cand reprezentantii mass-media locale se confrunta cu un asemenea abuz, care ingradeste libertatea de expresie garantata de Constitutia Romaniei, dar si liberul acces la informatiile de interes public garantat de Legea 544/2001. Prin urmare, anonimul Jean-Paul Tucan, propulsat in functia de director al DRDP Constanta nu datorita aptitudinilor sale (pentru ca cele care il recomanda sunt indoielnice), ci pe criterii politice, el facand parte din Partidul National Liberal, aflat la guvernare, si-a permis sa incalce pana si Legea fundamentala si sa actioneze dupa... bunul plac. Va prezentam in continuare modul in care s-au desfasurat evenimentele si reactiile unor oficialitati. Precizam ca jurnalistii ZIUA de Constanta au fost invitati la conferinta de presa de catre reprezentantii Primariei municipiului Constanta si, prin urmare, aveau dreptul, o data in plus, sa fie prezenti la eveniment. Actiunea a fosta anuntat, initial, pentru ora 15.00, ulterior fiind reprogramata o ora mai tarziu, astfel incat la ora 15.45 ne aflam in holul institutiei. La intrare se aflau doua angajate ale DRDP care au intrebat de la ce ziar suntem si ne-au informat ca nu ne este permisa intrarea la conferinta de presa. Uimiti de acest raspuns, am rugat persoanele insarcinate cu "trierea" jurnalistilor sa anunte conducerea ca am sosit pentru conferinta de presa ce ne-a fost anuntata de primarie. Raspunsul a fost, invariabil, acelasi: "Nu aveti voie sa urcati". Mentionam ca intalnirea cu ziaristii se desfasura la etajul unu. Prima noastra reactie a fost sa-l sunam pe cel caruia Tucan ii datoreaza numirea in functia pe care o ocupa. Este vorba despre presedintele organizatiei judetene PNL Constanta, deputatul Gheorghe Dragomir, care l-a propus pe Jean-Paul Tucan la conducerea DRDP. Seful PNL Constanta a ramas impasibil la apelurile noastre repetate. Gheorghe Dragomir nu a putut fi gasit nici ieri la telefon.

Hasotti: "Sunteti niste obraznici!"

Urmatoarea reactie, fireasca - o consideram noi -, a fost sa il contactam telefonic pe senatorul PNL Puiu Hasotti, despre care se stie ca este conducatorul de facto al organizatiei judetene PNL Constanta. Am fost inca o data mirati de reactia pe care a avut-o acest membru al PNL. Precizam ca raspunsul senatorului Hasotti nu ne-a socat, pentru ca modul in care ne-a vorbit se inscrie in stilul personal de comunicare al parlamentarului cu reprezentantii mass-media care sunt de alta parere decat dumnealui. Dupa ce ne-a inchis telefonul in nas, am incercat din nou si ni s-a raspuns: "In ce calitate ma sunati voi pe mine, ma? Ce ai vrea sa fac, sa ma ocup eu de conferinta lui Tucan? Dupa ce ca sunteti niste obraznici si scrieti..." Aici, insa, conversatia s-a intrerupt, pentru ca i-am inchis la randul nostru telefonul senatorului din cauza tiradei de injurii pe care o improsca la adresa noastra. Probabil iritat de gestul de a i se inchide telefonul, Puiu Hasotti a insistat si, in cele din urma, i-am raspuns. Evident nu revenise la sentimente mai bune, ci ne sunase sa continue cu ironiile la adresa noastra: "Ce sunt eu, ma, biroul de presa al lui Tucan? In primul rand ca este o ora nepotrivita sa ma suni (n.r. conversatia avea loc in jurul orei 16.15). Rezolva-ti singura probleme cu Tucan sau mai ai si alte probleme pe care ai vrea sa ti le rezolv?! Oricum, stii ca suntem pe pozitii ostile", a mai spus Hasotti.

Tucan se ascunde dupa fuste

Profitand de faptul ca cele doua angajate care ne-au oprit la intrare erau ocupate cu o conversatie in afara problemelor de serviciu, am incercat sa urcam la etajul unde se desfasura conferinta de presa. Precizam ca, in acest timp, colegii de la alte institutii de presa intrau nestingheriti de nimeni in sala unde avea loc evenimentul. Incercand sa urcam, cele doua angajate au luat-o la fuga dupa noi, de parca am fi fost niste infractori, si ne strigau isteric: "Nu aveti voie! Alo! Nu aveti voie!". Ajunsi la etajul unu, am constatat cu surprindere ca usa era blocata de alte doua impozante angajate, una dintre ele foarte solida, care ne-a informat ca si cele doua colege de la parter: "Nu aveti voie! Seful a zis ca nu aveti voie inauntru". Primind acest raspuns, am considerat ca intr-adevar nu mai putem face nimic pentru a asista la conferinta de presa si am plecat, nedorind sa intram in conflict cu femeile insarcinate cu paza directorului.

Ministrul Orban si directorul CNADNR au aflat despre incident

Am reusit sa-l contactam, cu privire la cele intamplate, si pe ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban, recunoscut pentru deschiderea sa fata de reprezentantii mass-media. "Am luat la cunostinta. Va multumesc ca m-ati sunat", a declarat ministrul. Despre masurile pe care speram ca le va lua in ce-l priveste pe directorul Tucan, insa, niciun cuvant. Despre abuzul liberalului care ocupa vremelnic functia de sef al DRDP l-am informat si pe directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Mihai Grecu, care a parut surprins de comportamentul subalternului sau. "O sa stau de vorba cu Jean", a spus el.

Directorul Tucan, "repetent" la capitolul legi

Speram ca superiorii lui Jean-Paul Tucan, ministrul Ludovic Orban si directorul CNADNR Mihai Grecu, sa ia masuri urgente pentru ca directorul aflat la conducerea DRDP Constanta sa se puna la curent cu prevederile Constitutiei si ale Legii privind liberul acces la informatiile de interes public, pentru ca astfel de evenimente, desprinse parca de pe vremea regimului comunist, sa nu se perpetueze intr-un obicei. Precizam ca libertatea de exprimare este prevazuta de articolul 30 din Constitutie, care prevede la alin. (2) ca "cenzura de orice fel este interzisa", la alin. (3) - ca libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii, la alin. (4) - ca "nicio publicatie nu poate fi suprimata". De asemenea, dreptul la informatie al persoanei este garantat prin art. 31 din Constitutie, care prevede la alin. (1) ca "dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit" si la alin. (2) - ca "autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal". Reamintim ca liberul acces la informatiile de interes public este prevazut si de Legea 544/2001. Prin urmare, si DRDP Constanta se inscrie in acest cadru legal, iar modul de actiune al directorului Tucan, care se pare ca nu cunoaste legile tarii, desi se afla intr-un post de conducere care presupune acest lucru, este un abuz.

Constantinescu: "Accesul presei nu trebuia interzis"

Referitor la intamplarea de vineri, am vrut sa aflam si opinia presedintelui Consiliului Judetean Constanta (CJC), Nicusor Constantinescu, si el cu nenumarate aparitii in paginile ziarului nostru, si nu din acelea cu care se poate neaparat mandri. Surprins de modul de comportament al directorului DRDP fata de jurnalistii ZIUA de Constanta, seful CJC ne-a declarat: "Si eu am fost la randul meu ziarist si stiu ca deontologia profesionala spune ca, atunci cand scrii, trebuie sa ceri si parerea celui care face subiectul articolului, ceea ce de multe ori nu s-a intamplat in ceea ce ma priveste. Cu toate acestea, nu este un motiv sa interzici accesul presei intr-o institutie publica. Eu voi proceda in continuare la fel. Accesul presei va fi permis la toate actiunile ce tin de Consiliul Judetean", ne-a declarat Nicusor Constantinescu.

Protestul nostru

In urma gravei incalcari a libertatii de exprimare si a dreptului la informatie, garantate de Constitutie, redactia ZIUA de Constanta a initiat un protest pe care l-a inaintat institutiilor de presa locale si centrale, Guvernului, Parlamentului Romaniei, organizatiilor de presa, Presedintiei Romaniei si altor foruri nationale si internationale. Iata un fragment din protestul ce-l are ca tinta pe Jean-Paul Tucan: "Precizam ca este pentru prima data in istoria post-decembrista a Dobrogei cand unui reprezentant al presei i se incalca grosolan, de catre un angajat al unei institutii a statului, dreptul la informare. Tocmai de aceea, trebuie sa se stie ca nici Jean-Paul Tucan si nici un alt director de institutie publica nu trebuie sa confunde locul de munca, temporar stabilit de algoritmul politic, cu mosia proprie; Trebuie sa se stie de catre conducatorii institutiilor statului ca jurnalistul este reprezentantul publicului si ca infatuarea omului-sef, instalat de catre partidul politic aflat vremelnic la putere, ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cei care trec uneori prin scaunul de director".

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor} {autor} Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii