Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stanca a inceput demascarea dusmanilor

ro

26 Apr, 2008 00:00 676 Marime text

Fostul vicepresedinte CJC nu exclude formularea unei plangeri penale impotriva lui Nicusor Constantinescu, pentru abuz in serviciu

Satisfacut din punct de vedere moral si bucuros ca instanta a demonstrat ca nu s-a procedat legal in privinta excluderii sale din Consiliul Judetean Constanta, Petre Stanca a iesit la rampa cu unele clarificari. Fostul secretar executiv al organizatiei judetene PSD a prezentat, ieri, certificatul emis de Tribunalul Constanta, prin care instanta s-a pronuntat in dosarul nr.1384/118/2008, in urma actiunii formulate de Petre Stanca impotriva Consiliului Judetean Constanta (CJC). Documentul confirma ca acesta este consilier judetean de drept. Odata lamurita situatia, fostul vicepresedinte al CJC a reamintit presei motivele ce au stat la baza tentativei (n.r. precizam ca membrii Comitetului Executiv National al PSD nu au validat demersul echipei Mazare - Constantinescu) de excludere a sa din PSD, precum si derularea cronologica a evenimentelor. Concluzia a fost clara: excluderea sa din PSD nu a fost statutara. Stanca a povestit ca decizia de indepartare a sa din partid a fost anuntata pe 24 ianuarie, la "Flora", unde Radu Mazare a spus "catorva membri selectati" ca va fi exclus. Cu toate ca aflase din timp, liderul social-democrat n-a vrut sa actioneze si nici sa tradeze PSD-ul, cu toate ca alte partide il asteptau cu bratele deschise, iar plecarea lui ar fi atras si alti colegi. Ulterior anuntului, statutul PSD avea sa fie incalcat la greu, miscarea lui Nicusor Constantinescu bazandu-se doar "pe o hartie luata pe sub masa, la restaurant Doina, de la Mircea Geoana". "Chiar daca Geoana dadea hartia, nu avea valabilitate. Fiind retroactiva, nu putea produce efecte", a subliniat Stanca. Interesant este faptul ca raspunsul dat contestatiei sale (n.r. din 25 ianuarie 2008) de secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a fost ignorat de presedintele filialei judetene, Radu Mazare. Motivul: Corlatean solicita, cu acordul presedintelui Geoana, o informare scrisa, referitoare la motivele ce au dus la excludere si "modalitatea in care au fost respectate prevederile statutului partidului".

Nereguli, presiuni si interese

Cu toate ca vicepresedintele CJC, la vremea respectiva, i-a dat aceasta adresa secretarului institutiei, Mariana Belu, aceasta si-a dat acordul juridic pentru hotararea privind incetarea mandatului sau de consilier judetean, desi incalca legea. "Ea a avea acea adresa de la mine. Situatia este similara cu cea din cazul primei constituiri a CJC. Onorabil ar fi ca Mariana Belu sa demisioneze, pentru ca nu sunt singurele hotarari gresite", a declarat Petre Stanca. "Salvarea" ar fi putut aparea de la Prefectura Constanta, dar n-a fost asa. Potrivit celui inlaturat ilegal din CJC, prefectul Danut Culetu n-a luat in considerare parerea juristilor, inclusiv a subprefectului Claudiu Palaz. "Prefectul n-a vrut sa notifice HCJ. M-a rugat sa-l inteleg ca are presiuni. Este o rasplata a votului deputatilor PSD de Constanta la motiunea ce avea ca scop caderea Guvernului", a explicat Petre Stanca. Nici adresa primita de prefect, de la Adrian Nastase, nu a schimbat situatia. "Danut Culetu mi-a zis sa am rabdare, ca sa aprobe Mazare PUZ-ul pentru Mamaia. Dati-mi voie sa cred ca prieten e Culetu cu Mazare, nu eu cu prefectul", a adaugat ex-vicepresedintele CJC. Stanca a lasat sa se inteleaga ca Danut Culetu era interesat de beach-barurile de la Orfeu, care au trecut de votul Consiliului Local Municipal Constanta.

Motivele conflictului Stanca - Constantinescu

In opinia fostului secretar executiv PSD, excluderea din partid si din Consiliul Judetean a urmarit scoaterea lui din cursa pentru sefia CJC. Petre Stanca a afirmat ca niciodata nu a dat din coate pentru a prelua filiala PSD, primaria sau conducerea CJC si considera ca "cel care l-a influentat si fortat pe Radu Mazare" sa actioneze astfel a fost Nicusor Constantinescu. Motivele conflictului Stanca -Constantinescu sunt multiple. Unele au fost spuse, altele sunt pastrate "pentru campania electorala si alte conferinte de presa". Delimitarea lui Stanca de Constantinescu s-a facut din cauza a "numeroase nereguli din CJC, urmate de procese". El a spus ca CJC aloca, lunar, peste 10.000 euro pentru patru -cinci case de avocatura contractate, a adoptat hotarari impotriva institutiilor de cultura si a angajatilor de aici si a sistat lucrarile Pavilionului Expozitional, pe motiv ca "era foarte aproape de Oxford (n.r. unde Constantinescu si alti apropiati sunt actionari) si devenise interesanta ideea unui parteneriat public-privat". De asemenea, Stanca sustine ca "prin trantitul usii in nas lui Jonathan Scheele" s-au pierdut 12 milioane de euro de la Uniunea Europeana, iar neplata de catre Constantinescu a cotei de finantare a unui program co-finantat de CJC l-a determinat sa afirme: "Un om care face asta e ori prost, ori tampit". Lista neregulilor din CJC a fost completata de "repartizarea de fonduri la primarii fara documentare fundamentata" si alocarea, anual, a peste 50 miliarde lei cluburilor sportive unde presedinti sunt Constantinescu, Sorin Strutinschi si Cristian Zgabercea, sume de care institutiile abilitate nu s-au interesat niciodata cum au fost cheltuite. Adormirea in intersectie a presedintelui CJC a fost un alt moment care, in opinia lui Stanca, a adus prejudicii de imagine atat partidului, cat si institutiei. "Majoritatea intalnirilor lui Constantinescu cu primarii se finalizeaza cu adormitul pe masa", a adaugat fostul lider PSD, nemultumit de "conducerea haotica si modul necorespunzator de colaborare" al presedintelui CJC. "Nicusor Constantinescu a reusit performanta de a pune sechestru pe bunurile CJC si acum apeleaza la credite ce ar putea genera sechestre si pe primarii. Totodata, el a promovat in functii oameni fara pregatire corespunzatoare, cum este cazul secretarei de la usa, Irina Constantinescu, Tarcatu si altii", a conchis Stanca.

Ramane de vazut

Daca decizia instantei nu va fi aplicata, Petre Stanca are posibilitatea de a face plangere penala pentru abuz in serviciu, impotriva lui Nicusor Constantinescu, si poate cere daune morale. Revenirea sa in CJC e incerta, deoarece "nu-mi face placere sa lucrez cu Nicusor Constantinescu si acolitii lui". El nu este dispus sa se grabeasca nici in lamurirea situatiei sale politice. Stanca a recunoscut ca ar trebui sa discute cu Radu Mazare si ca, in aceasta perioada, cu exceptia PNG si PC, multi lideri politici au trecut prin biroul sau fara a primi un raspuns. O alta varianta ar fi sa urmeze sfatul celor apropiati, in sensul de a se retrage din politica si a se dedica familiei si afacerilor. Pentru viitorul sef al CJC, el a explicat ca oamenii ar trebui sa aleaga intre candidatul PD-L, avocatul Ion Popescu, si cel al PNL, deputatul Gheorghe Dragomir, "oameni tineri si bine pregatiti".

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii