Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Insulele din mare, amplasate strategic

ro

14 Oct, 2008 00:00 755 Marime text

Cele sapte asezari lacustre vor avea forme de sirene, de pescarusi sau de lalea si vor fi amplasate la 500 - 700 m de mal

Primaria municipiului intentioneaza sa creeze de-a lungul tarmului, in Constanta si Mamaia, sapte insulite. Poate ca initiativa nu ar fi tocmai rea, mai ales ca se va transforma intr-o atractie pentru turisti, insa amplasarea ridicaturilor de pamant poate crea suspiciuni. In urma cu doar cateva zile, primaria a depus la Agentia pentru Protectia Mediului Constanta documentatia Planului Urbanistic Zonal privind amenajarea facilitatilor turistice si de agrement de la Marea Neagra - Constanta, Poarta I - Mamaia Nord. In fapt, planul intocmit de Kalinia Proiect ne prezinta amplasarea si modul in care vor lua nastere cele sapte insule pe care primarul Radu Mazare le viseaza de ceva vreme. "Obiectivul prezentei documentatii consta in realizarea unui studiu de solutie privind amplasarea a sapte insule de agrement in lungul tarmului Marii Negre, trei in dreptul municipiului Constanta si patru in dreptul statiunii Mamaia, in scopul valorificarii potentialului turistic si natural al zonei", se mentioneaza in actele depuse la APM. Proiectul are la baza Certificatul de Urbanism 291 din 22 ianuarie anul curent. Insulele vor fi postate la o distanta de 500 - 700 de metri fata de mal, in urmatoarele zone: str. Prelungirea Eroilor, str. Ion Ratiu, promontoriu de la Pescarie, zona Hotel Flora, Cazinoul din Mamaia, hotelurile Mercur si Central si zona Mamaia Nord. Cu alte cuvint, prima insula va fi amplasata in zona Casei Casatoriilor, pe unde are casa mai-marele judetului, Nicusor Constantinescu. De altfel, zona este cunoscuta ca fiind preferata mai multor oameni de vaza ai orasului. Ce-a de-a doua va fi amplasata la fix pentru a fi vazuta din acea zona a orasului cunoscuta ca si "cartierul consilierilor". A treia insulita va fi amplasata la Pescarie, tocmai buna ca sa fie vazuta din ansamblul Spectrum, unul foarte drag inimii edilului constantean. Ca sa nu mai vorbim de asezarea lacustra din dreptul Hotelului Flora. Oricine stie ca Mazare este actionar la unitatea de cazare, impreuna cu prietenul si partenerul sau intr-ale politicii si administratiei, Nicusor Constantinescu. Asadar, se pare ca insulitele au fost asezate in asa fel incat sa aduca placere nu numai turistilor, ci si unora sau altora.

Sirene, pescarusi si lalele

Prima insula este amplasata la aproximativ 1.000 m nord fata de Portul Tomis, cea de-a dou, la aproximativ 2.800 m fata de aceasta, iar cea de-a treia, la 3.600 m de cea de-a doua. Aceasta din urma va fi prima insula din Mamaia. A doua insula din statiune va fi amplasata la aproximativ 1.600 m fata de prima, a treia - la 1.000 m fata de cea de-a doua, a patra - la 2.300 m fata de a treia, iar a cincea - la 2.500 fata de a patra. Si cum mai-marele urbei are o imaginatie bogata, nici cand a venit vorba de insule nu s-a lasat mai prejos. Asa ca s-a gandit ca, daca oraselul lacustru va avea forma de frunza de artar, cele sapte noutati din mare nu trebuie sa fie monotone. Astfel, unele vor reprezenta sirene, iar cea de la Cazinoul din Mamaia va avea forma unui pescarus care isi ia zborul. Prima insula din Constanta, cea din zona strazii Prelungirea Eroilor, va avea forma unei lalele. Aceasta se va suprapune cu digul de protectie existent si se va uni cu faleza, printr-o estacada. Fiecare insula va avea trei hectare si va gazdui restaurante, baruri, cluburi, sali de jocuri, piscine, muzee, expozitii, magazine specializate, terenuri de sport si scoli de scufundare. De asemenea, turistii vor avea de unde sa inchirieze articole sportive sau sa efectueze sporturi nautice. In zona Constanta se vor avea in vedere amenajarile existente si de perspectiva. Aceste insule vor ingloba digurile existente, de aproximativ 250 m lungime, vor fi paralele cu tarmul si vor fi situate la circa 500 - 700 m distanta fata de mal. In dreptul fiecarui dig se va realiza o insula care se va uni cu cel alaturat printr-o estacada fundata pe piloti. Intre ele se va amenaja legatura cu malul, tot sub forma unui dig care este deja prevazut pentru protectia plajei.

"Insula va absorbi energia valurilor"

Accesul la insule se va realiza pe cale rutiera si naval. Proiectul prevede o estacada fundata pe piloti, care sa nu afecteze practic curentii din zona. In zona de mal, estacada se transforma intr-un epiu corespunzator solutiei de protectie a plajelor litoralului. Pentru accesul mai facil al turistilor se are in vedere realizarea unor racorduri rutiere auto si pietonale cu drumurile existente. Accesul naval este asigurat cu ajutorul velelor, iar adancimile existente, de minimum patru metri, permit acostarea acestora. Pentru acestea sunt necesare unele amenajari. "Spre larg, insula va absorbi energia valurilor care, astfel, se vor inalta mai putin, realizand in mod economic posibilitatea vizitatorilor de a privi spre largul marii. Insulele se vor realiza prin umplerea cu material nisipos a conturului executat sub forma unor constructii absorbante, cu taluz sau parament vertical", spune proiectantul. Aceasta solutie este mai practica decat prevederea unor infrastructuri pe piloti, intrucat cladirile pot fi realizate in orice pozitie si solutie constructiva si cu modificarile care pot aparea in timp. De asemenea, se are in vedere inglobarea digurilor existente, care reprezinta un masiv de blocuri artificiale si anrocamente.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii