Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica blestemata

ro

11 Feb, 2008 00:00 800 Marime text

Cu circa 25 de ani in urma, pe locul unde se ctitoreste biserica Nasterea Domnului, au decedat trei copii cu varste intre sase si sapte ani * Ei au murit, in chinuri groaznice, opariti de apa fierbinte din conductele de la CET * Ca un facut, anul trecut, lacasul sfant, aflat in constructie, a fost demolat avand grave carente de executie

Legende despre tot felul de intamplari se pastreaza destule prin popor. Unele sunt ramase din mosi-stramosi, dovezile fiind de mult disparute. Singura modalitate fiind cea orala, populara. Dar mai avem si situatii bizare, care s-au creat in timpurile noastre, iar intamplarea face sa ne aducem aminte de ele cand vedem toate ciudateniile care se petrec. In cartierul CET, in apropiere de intersectia strazilor Cumpenei cu Spiru Haret, in anul 2001, s-a pus piatra de temelie a unei biserici cu hramul Nasterea Domnului. Credinciosii din zona au crezut ca le-a pus Dumnezeu mana in cap, pentru ca ei erau nevoiti sa mearga la biserica Sfantul Ilie, aflata tocmai la Pod Butelii. Putini stiu ca aici, cu circa 25 de ani in urma s-a petrecut una dintre cele mai cumplite tragedii din Constanta. Pentru cei care cunosc, chiar in zona unde ar fi trebuit sa fie poarta curtii lacasului sfant, iar acum este o anexa a arhiepiscopiei, se afla o gura de vizitare a unui camin cu conductele de la CET pentru apa fierbinte. Fiind foarte saraca, o familie din apropiere isi trimitea copiii, ilegal, in camin, sa aduca apa calda. Care trebuie sa retinem era la o temperatura foarte ridicata. In timp ce isi umplea una din galetuse, din cauza defectarii unei vane, capacul acestuia a cedat si apa a inceput sa inunde caminul. Nimeni nu a stiut ce s-a intamplat acolo. Singurii care si-au adus aminte, intr-un tarziu, au fost parintii. Dar, asa cum spuneam, era foarte tarziu. Apa foarte fierbinte ii ucisese pe cei trei micuti. Pentru scoaterea lor a fost nevoie de interventia pompierilor. Dar nici acestia nu au putut patrunde prea repede in caminul inundat de apa fierbinte, fiind nevoiti sa astepte sa se raceasca. Corpurile micutilor, inrosite de apa clocotita, au fost depuse chiar pe locul unde acum se afla anexa arhiepiscopiei si pe unde ar trebui sa intre enoriasii in curtea bisericii. De atunci, multi dintre martorii prezenti la tragedie au zis ca locul ar fi blestemat si aici nu ar trebui sa se construiasca nimic.

Numai necazuri

Intre timp, cuiva i-a venit ideea ca aici sa fie ridicata o biserica. Fara nici un fel de legatura cu moartea celor trei copii. Prima faza a lucrarilor a fost condusa de preotul Enache Dragus, care a adus o firma de constructii, pentru a se turna fundatia. Ca intotdeauna in astfel de cazuri, lucrarile au stagnat, ulterior, o perioada, din lipsa de fonduri. In momentul in care preot paroh a fost numit Nicu Mihaila, credinciosii din zona au crezut ca in sfarsit, o sa vada biserica terminata. Preotul a facut repede calculele si a anuntat ca are nevoie de aproximativ 700 milioane de lei vechi pentru a finaliza constructia. Convinsi de spusele parohului, oamenii au inceput sa adune bani sau sa caute sponsorizari de materiale de constructii. Si uite asa, ce adunau ei, in loc sa fie folosit pentru terminarea bisericii, intra in buzunarul preotului. Numai ca, fara pic de jena, si de rusine fata de cele sfinte si de credinta oamenilor care, din putinul lor, au vrut sa il ajute, preotul Mihaila s-a apucat de smecherii. In loc sa respecte proiectul, el s-a apucat sa faca biserica dupa cum il ducea pe el capul si cu materiale cat mai putine. Pentru a ridica lacasul dupa metoda "Mihaila", preotul a adus "echipe de mesteri" de pe la Poarta Alba, care mai de care mai priceputi. Nici ei nu au stat prea mult prin curtea bisericii pentru ca nu erau platiti. Si uite asa, cu bani putini, cladirea s-a ridicat usor, usor, iar ce se strangea de la lume, intra in buzunarul parintelui. Desi proiectul initial prevedea ca biserica sa aiba si demisol, parohul nu si-a mai batut capul cu asa ceva. Ba mai mult, nemultumit fiind doar cu banii care trebuiau alocati constructiei, parintele a inceput sa bage mana si prin cutia milei si chiar sa taie chitante de la alte chitante. Apa si curentul electric sunt platite de enoriasi, insa Mihaila taia chitante ca si cum ele s-ar plati din banii parohiei. Nici cu plata lumanarilor catre Arhiepiscopie nu statea prea bine, parohia Nasterea Domnului avand o datorie destul de mare. Cum ulciorul nu merge de multe ori la apa, in cele din urma, cand gluma a inceput sa se ingroase, reprezentantii Arhiepiscopiei si-au dat seama si ei ca lucrurile nu sunt tocmai in ordine. Pentru ca exista riscul ca biserica sa se darame peste credinciosi, au decis daramarea ei si reconstruirea conform proiectului. Oamenii spun ca, pe data de 29 iulie, Inalt Prea Sfintitul Teodosie a venit sa vada biserica si ar fi declarat ca e facuta din nisip. Mihaila a fost si el suspendat din activitatea de preot, iar, in momentul de fata, activitatea lui este analizata de mai marii de la arhiepiscopie. Cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii s-au aratat surprinsi cand au aflat ce se intampla cu biserica din zona CET. Potrivit declaratiei inspectorului Radu Damian, nu ei au fost cei care au dispus daramarea bisericii de problemele careia nu aveau habar.

Popa cu belele

Este curios totusi cum a reusit Mihaila atata amar de vreme sa ridice o constructie anapoda, fara ca nimeni sa observe acest lucru. Umbla vorba ca el ar fi avut grija sa "il unga" pe unul dintre vicari, astfel ca, la fiecare control, neregulile erau musamalizate. In mod curios, el a fost mutat in ultimii ani de la o parohie la alta. A trecut pe la Medgidia, pe la vreo doua biserici, a ajuns pe la Poarta Alba, pentru ca, in cele din urma, sa vina in Constanta, la biserica Nasterea Domnului. Spre deosebire de alti confrati de-ai lui, care isi duc traiul de pe o zi pe alta, el are doua autoturisme (o Skoda Octavia si un Ford Mondeo), detine impreuna cu o alta fata bisericeasca actiuni intr-o firma de transport, fiind proprietarul mai multor TIR-uri. Ba mai mult de atat, se zvoneste ca, la un moment dat, ar fi deschis chiar o discoteca in Poarta Alba. Peste tot pe unde a fost nu a facut prea multi pureci, ba mai mult, a plecat si cu tinichele de coada, certandu-se cu colegii de parohie. Cu toate astea, este curios cum de a reusit Mihaila sa aiba traseul acesta spectaculos pe la parohii foarte bune, in conditiile in care sunt preoti cu activitate reala si care imbatranesc prin sate uitate de lume. A fost nevoie sa o dea in bara rau de tot pentru ca cineva sa ii verifice activitatea. Si fratele lui este tot preot, dar la Pestera. Femeile care se ingrijesc de biserica Nasterea Domnului ne-au declarat ca preotul Mihaila obisnuia sa scurteze slujbele, primul lucru care il interesa erau banii din cutia milei, nu avea niciun fel de obiect de cult in altar, iar sfintele vase erau neingrijite. La una din slujbele tinute aici de IPS Teodosie, acesta s-a aratat nemultumit de felul in care arata Sfanta Evanghelie si i-ar fi spus parohului sa cumpere una noua.

Alti bani la demolari

In locul lui Mihaila, a fost adus preotul Marinel Padure. El trebuie sa repare tot ce a stricat predecesorul lui si mai greu sa apeleze iar la oameni, pentru a strange bani pentru noua biserica. Pentru daramarea zidurilor, parohia a platit 2000 de lei unei firme si s-a incercat pe cat posibil recuperarea materialelor de constructie. Drumul va fi lung si cine stie cand enoriasii se vor vedea cu biserica pe care o asteapta de ani buni, ridicata.

Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii