Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTTMR, la răscruce… parlamentară

ro

24 Oct, 2016 00:00 3324 Marime text
 

Nerespectarea legislaţiei în vigoare sau orgoliile din interiorul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) ar putea aduce uniunea într-o situaţie fără precedent: să nu aibă reprezentant în viitorul Parlament al României.

Modificarea legii a impus reprezentanţilor minorităţilor naţionale să depună candidaturile la Biroul Electoral Central (BEC) cu 60 de zile înainte de scrutinul parlamentar, în contextul în care partidele politice au ca termen 45 de zile înainte de momentul adevărului electoral. UDTTMR a respectat acest termen, dar membrii BEC au respins candidaturile, ceea ce a dus la depunerea unor contestaţii.
 
Deşi termenul legal în care instanţa trebuia să se pronunţe cu privire la această contestaţie era de două zile, aceasta a venit în zece zile şi, potrivit preşedintelui UDTTMR, Gelil Eserghep, Curtea de Apel Bucureşti a respins ultima cale de atac a deciziei BEC.
 
„Ne aflăm într-o situaţie foarte proastă, care se datorează unui cumul de fapte. (…) Suntem în aceeaşi situaţie ca şi ucrainenii (…) Am rămas cu senzaţia amară că am pierdut cu dreptatea în mână. (…) Sunt convins că se mai poate găsi o soluţie“, a declarat liderul UDTTMR, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri la sediul uniunii.
 
Cert este că nereprezentarea UDTTMR în Parlament ar putea avea şi efecte de ordin financiar asupra uniunii, iar o parte dintre proiectele pe care tătarii şi le-au propus nu vor mai putea fi concretizate.

UDTTMR nu renunţă la bătălie

Însă, spre deosebire de ucraineni, pentru care discuţiile se pare că se vor purta la nivel de ministere, UDTTMR ar mai putea avea două variante care să-i asigure un mandat de deputat în viitorul Parlament. În opinia lui Eserghep, o rezolvare foarte simplă ar fi ca un partid politic să ofere UDTTMR-ului un loc eligibil pe lista sa, variantă cu care însă nu prea sunt încântaţi tătarii, iar Legea nr. 62 le dă dreptul să aibă un deputat din oficiu.

Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a anunţat că s-a decis strângerea a 7-8 mii de semnături pentru a dovedi că sunt uniţi şi pe care le vor trimite la Preşedinţie, la Guvern şi la Ambasada SUA .
 

„Sunt două opţiuni. Să figurăm pe loc eligibil pe lista unui partid sau soluţia avocaţilor. Nu ştim care este, dar se va afla săptămâna asta“, a concluzionat liderul UDTTMR, Gelil Eserghep.  Această stare de fapt a generat tensiuni inclusiv ieri, la sediul central al uniunii, unde un grup de contestatari l-au învinovăţit pe Gelil Eserghep de situaţia fără precedent prin care trece UDTTMR acum.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii