Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propuneri PNL de reformare a Parlamentului Viitorii parlamentari, „invitaţi“… la muncă

ro

18 Nov, 2016 00:00 2362 Marime text
În plină campanie electorală, candidaţii PNL Constanţa prezintă opiniei publice proiectele importante pe care le vor susţine odată ajunşi în viitorul Parlament al României. Aspiranţi la un mandat de deputat, George Muhscină şi Ana Marcu au subliniat importanţa prezenţei în număr cât mai mare a electoratului la scrutinul ce va avea loc pe 11 decembrie, astfel încât, în caz contrar, să nu regrete că alţii le-au decis soarta pentru următorii patru ani.
 
În urma deplasărilor efectuate în localităţile judeţului, aspiranţii PNL au constatat că oamenii rezonează cu ei şi mesajele pe care le transmit, „calitatea candidaţilor PNL le oferă o flacără mai mare a speranţei“ şi „vor o clasă politică nouă şi un Parlament mai curat, mai performant şi oameni care au dus ceva la bun sfârşit, căci de şmecheri şi de oameni cu băşici la limbă s-au săturat şi vor să vadă oameni cu băşici la palme şi la tălpi“. „Avem oameni integri şi profesionişti care au realizat ceva pe propriile forţe, ceea ce creşte rezonanţa liberalilor cu oamenii“, a afirmat George Muhscină, managerul de campanie al PNL Constanţa.
 
Pe acest fond, Ana Marcu, expert financiar şi candidat la un mandat de deputat, a prezentat viziunea PNL în ceea ce priveşte salarizarea în România şi reformarea Parlamentului. Sărăcia şi îndoiala ce persistă în judeţul Constanţa au determinat-o să afirme, referitor la temele de campanie ale PSD, că „este imoral să te bazezi pe exploatarea sărăciei şi inechităţii“.
 
Privind Legea salarizării unitare în viziunea PNL, Ana Marcu a afirmat că implementarea acesteia „va pune ordine în sistem, vor exista echitate, valorizarea performanţei şi corelarea salariului de referinţă cu dinamica creşterii economice“. „Punerea în practică presupune etapizare în decurs de patru ani şi trebuie cuplată cu bugetul. Se vor putea opera majorări salariale pentru toate categoriile de bugetari într-o proporţie de 30-40%, astfel încât, la sfârşitul anului 2020, salariul mediu brut să ajungă la 4.328 de lei. Impactul bugetar s-a calculat la 23 de miliarde de lei, iar propunerea se bazează pe un scenariu realist, luându-se în considerare o creştere economică anuală de 4%. Este un angajament al PNL. O măsură hazardată ar adânci decalajele în societate“, a declarat Ana Marcu, candidat PNL Constanţa pentru Camera Deputaţilor.

PNL propune un Parlament reformat 

În opinia liberalei, pentru reformarea Parlamentului este nevoie de o selecţie fundamentală a candidaţilor şi reglementari clare, astfel încât să se redea rolul acestuia conferit prin Constituţie. În viziunea PNL, reformarea Legislativului se poate face prin doi paşi. Astfel, în prima fază se impun criterii de integritate, oameni noi, ceea ce PNL Constanţa a făcut deja, urmată de schimbarea funcţionării Parlamentului. „Al doilea pas se realizează prin reguli noi şi conduită, prin vot deschis şi prin transparentizarea procesului legislativ. Când mă refer la conduită şi reguli noi, PNL propune un nou program al parlamentarului printr-o săptămână în plen, una pentru activitatea în comisii şi una în circumscripţie. Prezenţa parlamentarului se va face pe baza cartelei de vot, iar remunerarea va fi în funcţie de prezenţă“, a afirmat Ana Marcu.
 
Referitor la monitorizarea în circumscripție a viitorilor parlamentari, aceasta a recunoscut că nu poate fi făcută zilnic, însă lipsa din teritoriu „va fi penalizată, mai târziu, de către cetăţenii care vor constata absenţa lor din localităţi, la vot“.
 
În viziunea PNL, la aceste măsuri se vor adăuga eliminarea votului secret în situaţia cererilor justiţiei, transparentizarea procesului legislativ prin unificarea portalurilor Senat - Camera Deputaţilor. „Fiecare act legislativ trebuie să aibă o fişă unică din care să rezulte parcursul, stadiul în care se află şi termenele de dezbatere. Toate aceste documente vor fi accesate în format text. Deosebit de importantă este crearea unei comisii comune, dar cu statut permanent, Senat - Camera Deputaţilor, de coerenţă legislativă, care să asigure ordine și să se asigure că legile sunt coerente. Trebuie să lucrăm cât mai mult şi conştiincios la simplificarea domeniului legislativ, pentru că este mult prea stufos şi greu de înţeles pentru multă lume“, a adăugat Ana Marcu.
 
Pornind de la o stare de normalitate ce trebuie instituită în viitorul Legislativ şi nu numai, după campania electorală, candidaţii PNL pentru Parlamentul României au menţionat că, odată ajunşi deputaţi sau senatori, proiectele constructive vor fi susținute indiferent de apartenenţa politică a iniţiatorului.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii