Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie BEC Pragul electoral este îndeplinit când competitorul electoral a obţinut 5% din voturile valabil exprimate

ro

22 Nov, 2016 00:00 1762 Marime text
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o nouă decizie în vederea pregătirii scrutinului parlamentar din 11 decembrie. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, şi anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.
 
Condiţia de prag electoral se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obţinut 5% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. În acest caz, respectivul competitor va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului, precizează BEC. Aceste prevederi nu se aplică organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus candidaturi la nivel naţional.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, BEC stabileşte, după încheierea procesului de votare şi primirea proceselor-verbale, formaţiunile care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Conform BEC, prin „20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali” se înţelege că, pentru a îndeplini condiţia de prag electoral, un competitor trebuie să obţină câte 20% dintre voturile valabil exprimate în fiecare dintre cele patru circumscripţii electorale.

Totodată, BEC aminteşte că numărul de mandate - de senatori şi de deputaţi în fiecare circumscripţie electorală - prevăzut de lege nu poate fi depăşit. BEC mai aduce unele precizări în privinţa repartizării numărului de mandate în circumscripţiile electorale, în anumite situaţii, precum şi în situaţia decesului unui candidat.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii