Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât câştigă un parlamentar. Ce alte beneficii au deputaţii şi senatorii. Rolul Parlamentului în statul de drept

ro

12 Nov, 2016 00:00 7580 Marime text
În actualul Parlament sunt 508 deputaţi şi senatori. Fiecare ales primeşte o indemnizaţie lunară care pleacă de la 5.400 de lei. Deputaţii şi senatorii au parte de mai multe beneficii, de la salarii, transport, cazare, toate decontate din bugetul de stat.
 
În cazul în care parlamentarul are funcţii în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte, odată cu responsabilităţile, creşte şi salariul. Ajunge până la aproape 16.000 de lei, în cazul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al preşedintelui Senatului.
 
Ca să ajungă la locul de muncă, deputaţii şi senatorii aleşi în circumscripţiile din ţară au trei variante. Fie aleg transportul gratuit cu trenul sau cu avionul, fie optează pentru maşina personală. Şi fiecare parlamentar primeşte 1.400 de lei pe lună pentru benzină.
 
Parlamentarii au activitate în Bucureşti maximum trei zile pe săptămână. Cei care au domiciliul în alte judeţe şi nu deţin vreo locuinţă în Bucureşti pot să aleagă să stea fie la hotel, fie în chirie. Indiferent de varianta aleasă, fiecare deputat şi senator primeşte lunar pentru cazare 4.000 de lei.
 
Fiecare ales trebuie să aibă în circumscripţia sa electorală cel puţin un birou parlamentar, un loc în care să-i primească şi să-i asculte pe cetăţeni. Deputatul sau senatorul poate cheltui aproximativ 10.000 de lei pe lună, pentru chirie, utilităţi, consumabile şi salariile angajaţilor. În plus, orice parlamentar primeşte o tabletă şi un telefon mobil.

Veniturile parlamentarului român

Indemnizaţie: 5.401 - 15.825 de lei
Transport: 1.400 de lei pe lună
Cazare: 4.000 de lei
Suma forfetară: aproximativ 10.000 de lei.
Pensii speciale:
Un mandat: 1.550 de lei
Două mandate: 3.100 de lei
Trei mandate: 4.600 de lei. 

Care este rolul Parlamentului

Pe 11 decembrie suntem aşteptaţi la urne pentru a ne alege parlamentarii. Un vot important, care trasează parcursul României pentru următorii patru ani. Dar să vedem ce atribuţii au cei 466 de senatori şi deputaţi care vor compune Legislativul.
 
Parlamentul este, potrivit Constituţiei, forul care dezbate şi aprobă toate legile după care ne ghidăm în societate: în raporturile noastre de muncă, sociale, în educaţie, sănătate sau apărare. Tot Parlamentul numeşte şefii de servicii secrete, judecătorii Curţii Constituţionale sau Avocatul Poporului.
 
Componenţa şi programul Guvernului depind tot de Parlament. Imediat după alegeri, în funcţie de înţelegerile politice, majoritatea parlamentarilor înaintează preşedintelui o propunere de premier. Cabinetul de miniştri şi programul de guvernare sunt validate tot prin votul aleşilor. Dacă în cei patru ani de mandat deputaţii şi senatorii sunt nemulţumiţi de prestaţia Guvernului, pot vota o moţiune de cenzură prin care să îi demită pe premier şi pe miniştri.
 
Activitatea de zi cu zi a Parlamentului presupune însă elaborarea, dezbaterea şi votarea legilor. Fiecare propunere iniţiată de parlamentari, Guvern sau cetăţeni se discută prima oară în comisiile de specialitate şi apoi se votează în plen. Dacă un proiect legislativ s-a votat prima oară la Camera Deputaţilor, el urmează aceeaşi procedură în Senat. Şi invers. Deputaţii au ultimul cuvânt când vine vorba despre legislaţia muncii, mediu, ajutoare sociale. Senatul decide regulile din educaţie sau administraţie locală.
În şedinţe reunite, parlamentarii votează conducerea serviciilor secrete sau a diverselor instituţii din subordine: Autoritatea de Supraveghere Financiară, televiziunea publică, Avocatul Poporului. Tot împreună, aleşii primesc mesajul preşedintelui României sau rapoartele de activitate ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În situaţie de criză, Parlamentul poate declara starea de război, mobilizarea şi încetarea ostilităţilor militare.
 
Dacă trei zile pe săptămână parlamentarii lucrează la Bucureşti, vinerea este dedicată alegătorilor. La cabinetele parlamentare din ţară, deputaţii şi senatorii trebuie să discute propunerile şi doleanţele cetăţenilor din colegiile lor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii