Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mama in ochii de copil la Muzeul Callatis Mangalia

ro

07 Mar, 2011 22:10 4917 Marime text

1.jpgMuzeul de Arheologie Callatis Mangalia si Școala nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, cu sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac, au organizat luni, 7 martie 2011, începând cu ora 11.30, la sediul muzeului callatian, o activitate culturală intitulată Mama în ochii de copil.

2.jpgCu acest prilej, primarul Mangaliei Mihai Claudiu Tusac a transmis un mesaj celor cărora le era dedicată manifestarea: „Prin glasurile lor, copiii exprimă cele mai curate sentimente pentru mamele lor. Mă alătur lor şi le doresc să le fie mereu alături, să fie sănătoase pentru a se putea bucura de puii lor şi să-i crească în spiritul credinţei în Dumnezeu şi a respectului faţă de valorile societăţii româneşti."

3.jpgÎn deschidere, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre colaborarea dintre Muzeul Callatis si Școala Gala Galaction și a făcut un scurt istoric al evenimentelor care au dus la declararea zilei de 8 Martie ca Ziua internatională a femeii. "

4.jpgÎn anul 1955 au apărut în presă informatii conform cărora Ziua femeii marchează, de fapt, o comemorare a femeilor care au murit, în anul 1857, într-o fabrică de textile din New York. Celelalte angajate, care au supraviețuit incendiului, au declanșat proteste față de condițiile grele de muncă ale femeilor și au cerut: condiții mai bune de lucru, drepturi și salarii egale cu ale bărbaților, înființarea de creșe pentru copii și au solicitat declararea unei Zile internaționale a femeii.

5.jpgÎn Europa, Ziua femeii a fost asociată cu lupta femeilor pentru emancipare, pentru drepturi egale cu bărbații. În anul 1910, la Conferința femeilor socialiste de la Copenhaga, a fost stabilită o zi internațională pentru a celebra pacea și câștigarea dreptului la vot al femeilor, iar în anul următor a fost organizată Ziua femeilor în data de 8 martie. Ziua Internațională a femeii a fost însă recunoscută oficial abia în anul 1977 de către Organizația Națiunilor Unite, când Adunarea Generală a proclamat, printr-o rezoluție, Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională", a menționat cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

6.jpgÎn continuare, elevii Școlii nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, coordonați de prof. Valerica Nicolae, înv. Ada Cristea și director Adriana Popescu, au transmis mamelor, cu ocazia Zilei de 8 Martie, un mesaj deosebit de frumos, prin interpretarea a trei scenete. Programul activității culturale a fost prezentat de Cosmina Elisabeta Colesniuc, elevă în clasa a IV-a A a Școlii nr. 5 Gala Galaction din Mangalia:„Vom viziona trei scenete, pe tematica activităţii, care surprind trei portrete de mamă cu temperamente diferite, care, fiecare în felul ei, îşi arată dragostea pentru fiul ei: Mama lui Ştefan cel Mare, pentru care dragostea de fiu este aceeaşi cu dragostea de ţară; Mama lui George Coşbuc, un exemplu de mamă chinuită de dorul pentru copilul aflat departe şi sentimentele de dragoste şi dor nemărginit care se petrec în sufletul ei atunci când copilul nu îi este aproape; Mama Mitropolitului Iacob Stamati, care îşi arată dragostea de fiu prin smerenia care o caracterizează".

Activitatea a continuat cu poezii și cântece pe care elevii Școlii Gala Galaction le-au dedicat, cu multă dragoste, mamelor și femeilor. Au fost prezenți: colegi ai elevilor care și-au interpretat rolurile, profesori și învățători de la Școala Gala Galaction, însoțiți de director Adriana Popescu, precum și părinți ai elevilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii