Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EROISMUL DOBROGENILOR IN CAMPANIA MILITARA DIN TOAMNA ANULUI 1916

ro

15 Oct, 2009 18:22 4953 Marime text

Muzeul de Arheologie                                               
CALLATIS  Mangalia
Şos. Constanţei, nr. 23
Tel/Fax: 0241.753580
E-mail: muzeul_callatis@yahoo.com
   

EROISMUL DOBROGENILOR ÎN CAMPANIA MILITARA DIN TOAMNA ANULUI 1916

COMUNICAT DE PRESĂ

Vineri, 16 octombrie 2009, ora 10.30, la Muzeul „Callatis” Mangalia, se organizează simpozionul cu tema: „Eroismul dobrogenilor în campania militară din toamna anului 1916”. Activitatea se înscrie în Proiectul cultural intitulat: “Muzeografii şi arheologii de mâine”, în care parteneri sunt: Muzeul „Callatis” Mangalia, reprezentat prin dr. Sorin Marcel Colesniuc, Colegiul Economic Mangalia, reprezentat de prof. Ibolia Negoiţă şi Primăria Municipiului Mangalia, reprezentată de primar Mihai Claudiu Tusac.
„Se cuvine să ne amintim, în aceste zile de toamnă, despre românii care şi-au pierdut viaţa, în urmă cu 93 de ani, în războiul pentru reîntregirea naţională. După doi ani de neutralitate (1914 – 1916), România a hotărât intrarea în primul război mondial alături de Antanta, declarând astfel război Puterilor Centrale. La începutul lunii septembrie 1916 a avut loc bătălia la Turtucaia, cu rezultate dramatice pentru România (mii de morţi şi peste 25.000 de prizonieri). Deznodământul de la Tutucaia a influenţat evenimentele militare de pe întreg frontul de sud al Dobrogei. După lupte grele desfăşurate de-a lungul vechii frontiere dobrogene, trupele româno-ruse s-au repliat pe aliniamentul Rasova – Cobadin – Tuzla. Ce-a de-a doua etapă a operaţiunilor din Dobrogea a fost declanşată la începutul lunii octombrie şi, după lupte înverşunate, trupele româno-ruse au reuşit să înainteze zece km în dispozitivul advers. O data cu acţiunile din 6/19 octombrie a început cea de-a treia etapă a luptelor din Dobrogea. Atacul principal a avut loc în zona Topraisar şi timp de două zile şi jumătate soldaţii români au rezistat încercărilor truelor germano-bulgare de a inainta. Localităţile Cobadin şi Topraisar au fost cucerite de trupele Puterilor Centrale şi inamicul avea drum deschis către Constanţa. În scurt timp, oraşele Constanţa şi Cernavoda au fost şi ele cucerite, iar frontul s-a stabilizat pe linia Dăeni – Babadag. Trupele româneşti au fost trimise în ţară pentru refacere, pe frontul dobrogean rămânând doar trupe ruseşti. Acestea au iniţiat cu succes o contraofensivă până la Boascic şi Taşaul, după care situaţia a rămas neschimbată până la în luna decembrie. În concluzie, diviziile române din Dobrogea nu puteau apăra singure un front atât de întins, iar ajutorul aliaţilor a fost tardiv şi insuficient. Bravura ostaşilor români este de lăudat, însă numai cu vitejia lor nu au putut face faţă unui duşman mult mai numeros, înzestrat cu o tehnică militară mai performantă”, a declarat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Pe larg despre operaţiunile militare din Dobrogea şi despre eroismul deobrogenilor va vorbi, în cadrul simpozionului, dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Naţional Filiala Constanţa.
La simpozion a confirmat participarea conf.univ.dr. Daniela Caruţiu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naşional.


Data: 15.10.2009
Persoană de contact:
Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC
E-mail& ID: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com
Tel: 0722.696299

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii