Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artefactele cu cea mai veche scriere din lume au ajuns la Muzeul „Callatis”

ro

09 Nov, 2009 15:36 4313 Marime text

Muzeul de Arheologie                                               
CALLATIS  Mangalia
Şos. Constanţei, nr. 23
Tel/Fax: 0241.753580
E-mail: muzeul_callatis@yahoo.com
  
ARTEFACTELE CU CEA MAI VECHE SCRIERE DIN LUME AU AJUNS LA MUZEUL „CALLATIS”

COMUNICAT DE PRESĂ

Primăria Municipiului Mangalia şi Muzeul de Arheologie „Callatis” organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California - SUA, simpozionul internaţional „Cea mai veche scriere din lume”, unde specialişti în domeniu vor dezbate controversata Scriere dunăreană.
 Cu acest prilej va fi vernisată, la Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, expoziţia temporară intitulată: „Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria”. Expoziţia cuprinde 224 de piese cu semne şi simboluri considerate de cercetătorii români şi străini ca făcând parte dintr-un sistem de comunicare pe care aceştia l-au mai numit şi Scrierea Turdaş. Alături de acestea mai sunt desene, postere şi fotografii ale artefactelor, precum şi catalogul expoziţiei cu toate materialele arheologice expuse, care poate fi achiziţionat contra cost. Semnele şi simbolurile prezente la Mangalia datează din neolitic şi eneolitic.
Primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, a subliniat: „Timp de două zile, Mangalia va fi centrul dezbaterilor între specialişti în ceea ce priveşte cea mai veche scriere din lume. Cercetători din mai multe ţări ale Europei, dar şi din principalele oraşe ale ţării cum ar fi: Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Constanţa şi altele, vor dezbate teoria conform căreia, într-adevăr, cea mai veche scriere din lume să fi apărut pe teritoriul ţării noastre. Ne bucurăm că am reuşit să adunăm, cu prilejul acestei manifestări culturale, specialişti în scrierea dunăreană din ţară şi din străinătate, pentru a discuta despre acest important şi controversat fapt istoric.”
Expoziţia a fost prezentată în SUA, după care a mers la: Cluj, Sibiu, Iaşi, Vaslui şi Bacău, iar până în data de 3 decembrie 2009 va putea fi vizitată la muzeul callatian. De la Mangalia, expoziţia va pleca la Vatican. Expoziţia este dedicată memoriei lui Nicolae Vlassa şi Szófiei Torma. Printre iniţiatorii expoziţiei îi amintim pe: prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, cercetător ştiinţific dr. Magda Lazarovici şi cercetător ştiinţific dr. Zoia Maxim.
 „Specialiştii ştiu că cele mai vechi semne scrise au fost folosite nu pentru a exprima sunete sau cuvinte, ci idei şi înţelesuri. Acest gen de scriere se mai numeşte şi scriere logografică. Există posibilitatea ca inscripţiile descoperite pe teritoriul României, pe vase din ceramică, figurine sau diverse alte artefacte, să reprezinte cea mai veche formă de scriere din lume. Acesta este motivul pentru care am organizat dezbaterile şi expoziţia la Muzeul „Callatis”. Printre cele 224 de exponate se află şi celebrele tăbliţe de la Tărtăria, mai vechi cu cel puţin un mileniu decât scrierile sumeriene de la Uruk şi Djemdet Nasr, datate la sfârşitul mileniului IV şi începutul mileniului III î.Hr. Cele trei tăbliţe de lut, cu reprezentări stilizate de animale, copaci, diferite obiecte şi grupuri de semne despărţite prin linii, au fost descoperite în anul 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa. Despre Civilizaţia Vechii Europe vorbeşte Marija Gimbutas, care ajunge la concluzia că această civilizaţie s-a dezvoltat pe văile fertile ale Dunării. Zsófia Torma atrăgea atenţia, încă din anul 1879, asupra importanţei descoperirilor de la Turdaş. În prezent, teoria conform căreia scrierea a apărut în sud-estul Europei şi nu în Mesopotamia este criticată de numeroşi arheologi. Exponatele provin din colecţia Szófia Torma şi de pe şantierele arheologice de la: Tărtăria, Turdaş, Iclod şi Cluj-Napoca,” a declarat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Persoană de contact:
Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC
E-mail& ID: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii