Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:34 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Ziua de 22 decembrie rămâne data care a intrat in istorie drept ziua Revoluției Române din 1989

ro

22 Dec, 2013 14:25 2697 Marime text
Încă de la primele ore ale zilei, sute de mii de muncitori din Capitală au ieșit în stradă, purtând cu ei steaguri tricolore decupate, fără stema RSR. După câteva ore Piaţa Universităţii era plină, răsunând de strigăte împotriva regimului Ceaușescu.
Tot atunci, în Piața Universității au apărut şi forţele de ordine.

Locuitorii din Capitală aveau să ducă mai departe mesajul preluat din Timișoara și să lupte împotriva gloanțelor și a tancurilor. Cum revoltele cuprinseseră toată țara, soții Ceaușescu convoacă Comitetul Central și hotărâsc instituirea stării de necesitate pe întreg teritoriul României. Generalul Milea este chemat la București, unde are o întrevedere cu fostul dictator. După întâlnire, generalul se sinucide, iar locul său este preluat de generalul Stănculescu, care preia conducerea Armatei. Acesta a fost momentiul în care forțele armate au predat armele și au trecut de partea populației. Nicolae Ceausescu iese din nou la balconul cladirii pentru a calma mulțimea furioasă. Este huiduit din nou, mai puternic si mai agresiv decăt în ziua precedentă. Manifestanții forţează uşile clădirii şi cuceresc balconul. Speriați, Nicolae și Elena Ceaușescu fug pe acoperișul clădirii unde îi așteptă un elicopter. Fuga lui Ceaușescu reprezintă momentul decisiv pentru protestatari, care simt pentru prima dată izul libertății. Manifestanții cuceresc clădirea Comitetului central, dar și sediul TVR-ului. Câțiva dintre revoluționarii care au pătruns în sediul televiziunii se adresează direct poporului. Tot acum ia naștere Frontul Salvarii Naționale, alcătuit din nume celebre ca Ion Iliescu, Petre Roman, Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Silviu Brucan, Gelu Viocan Voiculescu, Dumitru Mazilu și mulți alții.

Cuplul Ceauşescu este arestat la Târgovişte. Forţele botezate spontan "teroriste", susţinătoare ale vechiului regim, deschid focul asupra mulţimii în puncte vitale - Televiziune, Universitate, sediul CC sau Aeroportul Otopeni.
Ziua de 22 Decembrie a însemnat nu numai căderea regimului communist, dar și o zi negră pentru români, prin pierderea a zeci de vieți omenești. Presupușii teroriști, care au tras cu precizie numeroase focuri de armă asupra oamenilor și clădirilor, nu au fost identificați nici până astăzi. Bilanțul morților și răniților este tragic, iar gustul libertății este amar. Au fost 1104 morţi, dintre care 162 înainte de 22 decembrie şi 942 după 22 decembrie, 3352 răniţi, dintre care 1107 înainte de 22 decembrie şi 2245 după 22 decembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii