Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Zilele Europene ale Patrimoniului, sărbătorite la Mihail Kogălniceanu

ro

21 Sep, 2013 16:35 3030 Marime text
Turtă specific tătărească, plăcintă cu praz şi pâine, bijuterii realizate manual şi picturi pe vase de sticlă au putut fi admirate în comuna Mihail Kogălniceanu. Este vorba de o activitate organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Cea de-a 21-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului a fost sărbătorită sâmbătă la Muzeul Gheorghe Celea sub genericul Patrimoniul Cultural, oglindă a viticulturii şi pomiculturii. Acţiunea a fost un semn de recunoştinţă faţă de elementele culturale caracteristice culturilor minoritare din România.
 
“Este o formă prin care oamenii trebuie să cunoască tot ceea ce este legat de moştenirea lăsată de înaintaşii lor. Patrimoniul cultural sub toate aspectele lui, în sensul de a sensibiliza oamenii, să cunoască obiectivele turistice, obiectivele muzeale, siturile arheologice şi tot ceea ce au creat arheologii noştri.”, a declarat Willz Wisoşenschi, Preşedintele Fundaţiei Muşata Armână.
 
Acţiunea organizată de Fundaţia Muşata Armână şi de Parohia Ortodoxă Mihail Kogălniceanu a adus laolaltă elevi şi profesori din judeţul Constanţa. Tinerii au putut să îşi expună, cu această ocazie, bijuterii lucrate manual şi picturi realizate pe vase de sticlă.
 
“Clasa pe care o coordonez, a VI-a A a participat cu desenarea farfuriilor şi cu realizarea de elemente pe care s-au gândit să şi le vândă, respectiv cercei, medalioane.”, a declarat Mirela Savin, profesoroară.
 
Evenimentul a cuprins două sesiuni. Un spectacol intitulat Toamna europeană susţinuit de şcolile din Judeţul Constanţa dar şi o expoziţie de produse tradiţionale.
 
“Astăzi am pregătit pentru această festivitate o turtă specifică tătărească, care de obicei se face de Ziua Eroilor şi se împarte tuturor consătenilor, tuturor membrilor comunităţii. La laboratorul de patisserie am mai pregătit un produs specific armânesc care se numește plăcintă cu praz şi brânză.”, a declarat Ali Sevidan, profesoară.
 
Elevii s-au declarat a fi încântaţi de această iniţiativă care vine în sprijitul consolidării elementelor culturale şi păstrării tradiţiilor.
 
“Astăzi am participat cu prictură, pentru a arăta oamenilor care nu cunosc tradiţia, obiceiurile şi ce folosim noi ca zestre. Hainele, lâna […] de obicei sunt făcute de bunicii noştri.”, a spus una dintre eleve.
 
“Liceul nostru a participat punând la expoziţie nişte farfurii pictate manual şi alte bijuterii, cercei, monede pentru oamenii care doresc să le cumpere. Toate acestea fiind realizate cu ajutorul doamnei de desen şi al altor cadre didactice.”, a spus o altă elevă.
 
La Kogălniceanu vor mai avea loc şi alte evenimente dedicate minorităţilor culturale care locuiesc în Dobrogea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii