Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Viața trăită în grajd

ro

03 Jul, 2014 22:09 1676 Marime text
Uneori, viața își arată partea mai puțin frumoasă. O familie din Movilița a învățat că lupta pentru supraviețuire este în sine un mod de trai. Cu grija zilei de mâine, capul familiei lucrează cu ziua pe unde apucă și speră că va strânge destui bani pentru a putea pune ceva pe masă celor trei suflete, un băiețel și o fetiță şi mama lor. În curând vor trebui să elibereze și camera, pentru că proprietarul dorește să îi dea afară.
Sunt doar câteva probleme dintr-un lung șir al suferințelor pe care familia Vericiuc din Movilița este nevoită să le îndure. Grajdul le-a fost adăpost timp de 5 ani, trăind în condiții greu de imaginat. Toți cei patru membrii ai familiei împart o singură cameră, folosită drept sufragerie, dormitor și bucătărie. Nu au apă potabilă și nici curent, iar de baie nici nu mai încape vorba.
„Nu avem nici baie, nici duș. Facem baie la albie. Încălzim apa și facem baie pe rând. Când ne facem noi, ies copiii afară...”, ne-a zis Ion Vericiuc, capul familiei.
Nu au animale de companie, însă sunt nevoiți să trăiască printre șobolani și câini maidanezi, care pot intra oricând în grajdul pe care familia Vericiuc îl consideră casă.
„Șobolani sunt destui. Au dispărut un timp și au reapărut. Șoareci, pisici, cîini...intră peste tot în curte”, ne-a spus capul familiei.
Cele două raze de speranțe sunt Gabriel și Cătălina, de 11 și 12 ani. În pofida tuturor impedimentelor, copiii merg la școală și obțin note bune.
„Este foarte greu. Mai ales cu școala. Trebuie îmbrăcăminte, echipamente. Când voi fi mare, aș dori să devin cântăreață”, ne-a spus Cătălina Vericiuc.
Modestia Cătălinei nu a lăsat-o să spună în fața camerei că și-ar dori o pereche de role, însă prețul reprezintă jumătate din tratamentul mamei.
Mama este bolnavă de ciroză, iar tratamentul destul de costisitor valorează întreg venitul lunar pe care-l au.
„Am ciroză hepatică și tratamentul costă 3 milioane. nu am de unde să îl iau. stau prin spitale. Dacă nu urmez tratamentul, nu fac nimic”, ne-a mărturisit Viorica Vericiuc.
Cartofii și pâinea reprezintă alimentele de bază ale familiei, iar de cele mai multe ori mâncarea le ajunge doar celor doi copii.
„noi mai suferim, dar copiii nu pot sta nemâncați săracii. Trebuie să le dăm de mâncare, pentru că vin și ne spun că le este foame. Mergem să ne mai ajute vecinii”, ne-a spus, printre lacrimi, Ion Vericiuc.
Venitul lunar al familiei constă în ajutorul social de aproximativ 300 de lei pe care-l primesc, alături de alocația copiilor. Familia a fost anunțată de proprietarul grajdului în care au locuit în ultimii 5 ani că urmează să fie evacuată la finalul săptămânii. Stelian Gheorghe, primarul localității Topraisar nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. În schimb, reprezentanții primăriei susțin că administrația locală nu beneficiază de locuințe sociale, așa că nu există nicio speranță pentru a-i ajuta pe membrii familiei să aibă un acoperiș deasupra capului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii