Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Unde-s banii de navetă?

ro

16 Sep, 2013 14:00 2809 Marime text
Prima zi de școală a însemnat la Constanța și o zi de protest a elevilor împotriva Ministerului Educației Naționale. Asociația Elevilor acuză de ignoranță guvernanții, cărora le cer să respecte legea și promisiunile făcute în trecut. Elevii au manifestat împotriva plafonării de către Guvern a cuantumului maximal ce poate fi decontat pentru naveta lor la tariful de doi lei pe kilometru. Adolescenții spun că această măsură reprezintă o îngrădire a accesului liber și gratuit la sistemul educațional public, pentru că plafonul stabilit arbitrar de către Executiv va acoperi doar o treime din costul total al transportului, favorizând absenteismul și abandonul școlar.
Adolescenții spun că protestul lor se întreaptă împotriva ministrului Educației, căruia îi cer 6% din PIB pentru învățământ, bani pentru elevii navetiști, precum și decontarea abonamentelor pentru transport.

„Sunt în jur de 3.000 de elevi în județul Constanța care fac naveta, dar nemulțumirile noastre sunt multiple. Finanțarea incorectă a educației afectează toți elevii și toți profesorii”, a declarat Alexandru Bajdechi, președinte Asociația Elevilor din Constanța.
„Am în clasă colegi navetiști care nu și-au primit banii de aproape un an de zile și le este foarte greu, pentru că un abonament ajunge în jur de 250 de lei, ceea ce e mult, pe o lună”, a declarat Andra Oancea, elevă.

Elevii cred că Ministerul Educației nu conștientizează gravitatea situației. Săptămâna trecută, Asociația Elevilor din Constanța a trimis la Guvern o reclamație administrativă prin care se cere anularea plafonului pe naveta elevilor, deoarece o asemenea măsură nu se poate lua prin Ordonanță. În cazul în care Guvernul nu va abroga prevederea în termen de 30 de zile, Asociația va acționa Guvernul în contencios-administrativ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii