Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Sindicatele portuare spun NU!

ro

19 May, 2014 14:16 2489 Marime text
Aproximativ 300 de angajaţi din Portul Constanţa au protestat, în această dimineaţă, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, nemulţumiţi că 13 la sută din acţiunile APM ar urma să treacă la Consiliul Local Constanţa, ceea ce va însemna că Ministerul Transporturilor nu va mai fi acţionar majoritar.
Protestul s-a desfăşurat pe durata a două ore, timp în care oamenii au fluierat şi au suflat în vuvuzele. De asemenea, angajaţii din Port au adus câteva utilaje în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime. Preşedintele Federaţiei  Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a transmis celor prezenţi că Portul nu este al guvernanţilor, ci al angajaţilor.
„Este o singură revendicare. Portul Constanța să rămână sub decizia Guvernului, să nu fie transferat sub decizia administrației locale. Cu alte cuvinte, statul român trebuie să-și păstreze calitatea de acționar majoritar la Administrația Porturilor Constanța. Protestele, deocamdată, sunt declarate pentru trei zile, luni, marți și miercuri. Lăsăm să se finalizeze procesul electoral din data de 25 mai, în cazul în care nu avem o poziție oficială din partea Guvernului cum că renunță la această decizie sau din partea Primăriei Constanța că renunță să mai solicite acest pachet de acțiuni, vom continua acțiunile de protest și nu excludem o acțiune amplă în fața Primăriei Constanța.” a declarat Mircea Burlacu, preşedintele FNSP.
La rândul său, unul dintre reprezentanţii Sindicatului Portul, a explicat de ce angajaţii portuari se opun trecerii Portului sub conducerea administraţiei locale.
„Acest Port este de interes național, este un Port care a fost construit prin efortul României, prin faptul că este poarta de intrare spre Europa și o politică a unui port de asemenea anvergură și importanță nu poate fi făcută de o comunitate locală ci la nivel național. ” a afirmat Adrian Topor, reprezentantul Sindicatului Portul.
Cei prezenţi la protest au declarat că nu se opun unor discuţii cu primarul Radu Mazăre, însă au subliniat că ei nu negociază revendicarea ca statul să îşi piardă pachetul majoritar de acţiuni la Portul Constanţa.
Protestele angajaţilor din Portul Constanţa vor continua marţi şi miercuri, urmând să fie reluate apoi după alegerile europarlamentare. Protestele vor avea loc în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, între orele 7.00 şi 9.00.  În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţie Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii