Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Medicii constănțeni amenință cu acţiuni de protest

ro

12 Sep, 2013 20:24 2039 Marime text
Salariile mici şi condiţiile precare din sistemul sanitar i-au determinat pe medici să iniţieze proteste ce vor începe în perioada imediat următoare.
 
“Ceea ce solicităm noi este, în primul rând, alocarea a 6 la sută din PIB pentru Sănătate. Suntem unica ţară în Europa, nici măcar Albania nu este pe acest grafic în care se alocă 3.4 la sută din PIB. De exemplu, Germania alocă 12 la sută din PIB -ul Germaniei nu al României.” a declarat Vasile Asterăstoaie, preşedintele Colegiului medicilor.
 
O legislație care să protejeze independenţa specialiştilor din Sănătate şi un sistem care să ofere siguranţă medicilor şi pacienților sunt doar două dintre revendicările protestatarilor.
 
“Problema principală a lor nu este cum să îşi facă, cu profesionalism, activitatea, ci cum să supravieţuiască de la o zi la alta. Cea mai gravă este problema medicilor rezidenţi. Şi vreau să îmi spună orice politician, ziarist, cum poate un medic rezident să se pregătească şi să ajungă la performanţă când el stă într-un oraş străin, pentru că e obligatoriu rezidenţiatul în centre universitare, are familie, Trebuie să îşi ia cărţi şi tratatele de medicină sunt scumpe. Trebuie să participe la conferințe ştiinţifice şi taxele încep de la trei, patru sute de euro, iar el primește într-o lună opt milioane de lei vechi.” a mai spus Vasile Asterăstoaie.
 
Reprezentanţii medicilor au anunţat că, în cazul în care nu se va lua o decizie cu privire la sistemul sanitar, există riscul ca un număr important de specialişti să demisioneze.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii