Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV „Lecția de violoncel” pentru Radu Beligan

ro

07 Feb, 2014 13:01 2274 Marime text
Lecție de viață și artă! La aproape un secol de existență, maestrul Radu Beligan aduce zâmbetul pe buze generațiilor întregi de români. Seara trecută, constănțenii au avut privilegiul de a participa la un teatru de excepție, scris special pentru artist și fiica sa, Lamia. Radu Beligan a făcut o nouă demonstrație de măiestrie în arta teatrală, în fața unei săli arhipline, care la final l-a aplaudat la scenă deschisă. Iar eforturile renumitului actor nu au fost răsplatite doar cu aplauze, ci și cu o medalie de onoare din partea orașului Constanța.
 
Chiar dacă mișcările îi sunt din ce în ce mai greoaie și uneori are nevoie de ajutor, maestrul Beligan nu renunță la scena care l-a facut celebru și nici la spectatorii care îl urmăresc, de fiecare dată, cu sufletul la gură. Aseară, a fost prezent la Constanța, unde le-a adus amatorilor de teatru o premieră specială.
 
„Lecția de violoncel”, în regia lui Felix Alexa, a fost scrisă pentru actorul de Cartea Recordurilor și pentru fiica lui, Lamia și s-a jucat, pentru prima oară, chiar de ziua marelui artist, pe 14 decembrie. Seara trecută, a venit rândul constănțenilor să aplaude reprezentanția regală, la scenă deschisă.
 
În semn de omagiu pentru o viață dedicată teatrului românesc, municipalitatea din Constanța i-a oferit marelui maestru, Radu Beligan, diploma de onoare dar și medalia de aur a orașului Constanța.
 
“Este o onoare, pentru că această piesă de teatru a avut premiera la București. Eu l-am sunat pe 14 decembrie, când a împlinit 95 de ani și mi-a promos, că noi ne cunoaștem de mulți ani de zile, că a venit cu multe piese de teatru și vine cu drag la Casa de Cultură și mi-a promis că prima data vine în premieră la Constanța. Și s-a ținut de promisiune și ați văzut că a venit. A fost atât de încântat că a văzut un public așa cald. Întotdeauna la Constanța a fost primit frumos, cu public minunat”, a declarat Gheorghe Ungureanu, director Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța.
 
Născut pe 14 decembrie 1918, marele maestru a debutat în teatru la vârsta de 20 ani, cu piesa “Crimă și pedeapsă” după Dostoievski, în regia lui Mihai Zirra, pe scena Teatrului "Muncă și Lumină" din București. Actor, regizor și eseist, Radu Beligan are în spate o carieră de 70 de ani în teatru, film, televiziune și radio. În activitatea sa artistică, Beligan a realizat peste 80 de roluri în teatru și 30 în filme. Astăzi, artistul este așteptat laUniveristatea Ovidius, din Constanța, unde va primi titlul de „doctor Honoris Causa”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii