Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Donatorii de sânge, prinși între mentalități

ro

16 Oct, 2014 17:50 2293 Marime text
Un simplu gest poate face diferența dintre viață și moarte, însă este greu de crezut cât de puțini oameni conștientizează importanța ajutorului și cât de indiferenți pot fi alții în fața unor necazuri care pot lovi, pe oricine, oricând. La Constanta, donatorii de sânge sunt foarte puțini, astfel că Centrul Regional de Transfuzii Sanguine se confruntă cu deficit de sange.

Unul dintre cele mai recente studii din domeniul sănătății arată că 1 din 3 pacienți români nu beneficiază de transfuzie de sînge atunci cînd are nevoie. Situația lipsei de sînge și a produselor sanguine a devenit critică în țară, iar din păcate Constanța nu face notă discordantă la acest capitol.
“În cursul lunii octombrie, ne confruntăm cu o reducere a numărului de persoane care se prezintă pentru a dona sânge, ceea ce inevitabil conduce la o reducere a numărului de componente sanguine disponibile pe care trebuie să le avem pentru spitale”, ne-a declarat dr. Alina Mirela Dobrotă, șeful Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.
Problema lipsei de sînge pleacă de la indiferența oamenilor și ajunge pînă la deficitul de personal al Centrului de Transfuzii. De cele mai multe ori, donatorii sunt rudele sau apropiații persoanei care are nevoie de ajutor și fac acest lucru împinși de împrejurări. Am întâlnit o femeie care a venit să doneze sânge pentru a salva o persoană apropiată, amenințată de o boală grea.
„Dacă nu ar fi fost această situație, nu aș fi venit să donez. Am venit să donez sânge pentru soacra mea”, ne-a spus o doamnă aflată în centrul de transfuzii.

Puțini sunt cei care trec pragul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din proprie initiativă, însă, cu toate acestea, ei reprezintă un exemplu demn de urmat pentru noi toți.

„Am venit ca să salvez persoanele care au nevoie de sângele meu. Eu fac asdta din proprie inițiativă, donez pentru persoane pe care nu le cunosc, deoarece și eu aș putea fi, într-o zi, în situația lor”, ne-a spus Costel Carabaș, unul dintre donatorii constanți din județul nostru.

Medicii spun că procedeul este unul benefic și pentru donatori, întrucît sîngele este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de accident vascular sau paralizie se reduc cu 30%. În plus, cei care aleg să doneze sînge beneficiază de analize gratuite, tichete de masă și transport gratuit pe mijloacele de transport în comun. De la fiecare donator se extrag 450 de ml de sânge, iar întregul procedeul nu durează mai mult de 15 minute.
„Transmitem un apel populației Constanței rugămintea de a se prezenta pentru a dona sânge, dacă au o bună stare de sănătate. De asemenea, îi rugăm pe colegii din spitale să continue să promoveze donarea de sânge și să recomande cunoștințelor pacienților să facă acest gest. Altfel nu putem asigura necesarul de sânge pentru pacienții dumnealor”, a ținut să precizeze dr. Alina Mirela Dobrotă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii